MK KRAJNC d.o.o.

Glavno vodilo podjetja je strokovnost, izkušenost in zanesljivost.

Grabonoš 13
9244 Sv. Jurij ob Ščavnici
ID št. za DDV: SI43299865

PRIČEVANJE STRANK

NEKAJ O VARJENJU

Ročno obločno varjenje, tudi ROV (angleško manual metal arc (MMA) welding), je ročni postopek varjenja pri katerem se uporablja oplaščena odtaljiva elektroda. Električni tok je lahko izmeničen ali enosmeren. Z njim vzpostavimo električni oblok med elektrodo in varjencem, kateri tali osnovni material in elektrodo. Oplaščenje elektrode vzpostavi zaščitno atmosfero ki ščiti oblok in talino. Med varjenjem nastaja plast žlindre, ki prav tako varuje var pred zunanjo atmosfero, ter upočasnjuje ohlajanje vara.

Zaradi vsestranskosti uporabe tega načina varjenja, kot tudi zaradi enostavnosti opreme ter postopka samega, je ročno obločno varjenje najpogostejša in najbolj razširjena metoda varjenja. Pred drugimi postopki prevladuje predvsem na področju popravljanja in vzdrževanja. Ta tip varjenja se še vedno pogosto uporablja pri varjenju jeklenih konstrukcij ter v industrijski proizvodnji, kljub temu da postopka MIG in MAG varjenje pridobivata na popularnosti. Z ročnim obločnim varjenjem lahko varimo poleg jekel še sivo litino, ter aluminijaste, nikljeve in bakrene zlitine.
 

MIG in MAG postopka varjenja:

MIG - (M-metal, I-inert, G-gas) neoplaščena elektroda, plin za zaščito je inertni Ar.

Značilnosti: Zelo dobra zaščita, nastane čist in gladek zvar, primeren za navarjanje, *slaba stran: drag (Ar).
Uporabnost: Lahke kovine, nerjaveča in legirana jekla, primeren za navarjanje izrabljenih elementov.

MAG - (M-metal, A-activ, G-gas) neoplaščena elektroda, plin za zaščito je aktivni CO2.

Značilnosti: Vse enako kot pri MIG razen (slabše mehanske lastnosti, cenejši od MIG postopka)
Uporabnost: Navadna jekla, manj zahtevni zvari iz lahkih kovin in zlitin ter nizko legiranih jekel.
 

TIG postopek varjenja:

TIG - (T-Tungsten(Wolfram), I-inert, G-gas) Elektroda je postavljena v varilno pištolo, ki je pritrjena na konec gibljive cevi. Skozi cev doteka (Ar), varilni in krmilni tok ter hladilna voda za hlajenje pištole.

Značilnosti: Manjše deformacije, višja temperatura varjenja, nastane ozek, globok, gladek in čisti zvar.
Uporabnost: Zelo dober za varjenje lahkih kovin in njihovih zlitin, varjenje ostalih barvnih kovin, ki imajo visoko tališče in večjo toplotno prevodnost.

TOP